”I
l felicit pe tânărul autor pentru prezentarea atât de atrăgătoare a întregii aventuri a Escadrilei Albe" (Neagu Djuvara)

„Volumele „Escadrila albă. O istorie subiectivă” (2008), „Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânătoare” (2010) şi „Aviatori de altădată” (2012) reprezintă reuşitele lui Daniel Focşa în confruntarea cu memoria scurtă a celor mulţi şi manipulabili şi indiferenţa deliberată a decidenţilor de orice fel”. (Adrian Majuru)

Focşa a reuşit să reconstituie în detalii semnificative şi cu tuşe sigure cariera lui Vizanty" (Mircea Platon)

"Cartea Aviatori de altădată de Daniel Focşa este mai mult decât un document istoric şi o sumă de portrete ale unor eroi ai aerului. Este un îndemn indirect la acţiune împotriva fantoşelor prezentului care subjugă România" (Ovidiu Hurduzeu)

“La sfârşitul lecturii volumului Escadrila Albă. O istorie subiectivă de Daniel Focşa nu pot decât să subscriu, fără rezerve, la concluzia lui Neagu Djuvara: Citiţi această carte” (Tudorel Urian)

"După ce am citit primele două volume ale lui Daniel Focşa şi acum, în manuscris, şi pe al treilea, cred că orice lector iubitor al istoriei şi al literaturii îi poate acorda credit" (Horia Gârbea)

"
Despre aviatoarele românce (...) s-a scris mult, subiectul a fost însă adus din nou în actualitate recent de istoricul Daniel Focșa, care a publicat cartea Escadrila Albă, o istorie subiectivă (București, Editura Vremea, 2008; ediția a doua, Iași, Editura Institutul European, 2013). Marea șansă a istoricului a fost de a le mai prinde în viață pe câteva dintre aviatoare." (Daniela Şontică)

mercredi 14 décembre 2016

Ioan Di Cesare. Un aviator de elită în arhivele Securităţii




Daniel Focşa, Ioan Di Cesare. Un aviator de elită în arhivele Securităţii, Editura Institutul European (colecţia "Biografii exemplare"), Iaşi, 2016, 168 pagini, 28 imagini de arhivă (fotografii şi documente), rezumat în limba franceză.
ISBN 978-606-24-0174-0



Pe generalul aviator Ioan Di Cesare, unul dintre asii Grupului 7 Vanatoare in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, l-am cunoscut si am avut privilegiul sa-l vizitez de mai multe ori intre anii 2008-2010, purtand cu el convorbiri deosebit de interesante.
Aceasta este prima si singura biografie a sa publicata pana in prezent. Ea se bazeaza atat pe documente din arhiva personala a pilotului, cat si pe documente militare si mai ales pe documente intocmite de fosta Securitate. Subiectul era prea putin cunoscut.
Mai existau unele referiri la faptele sale de arme din timpul razboiului, in cadrul Grupului 7 Vanatoare, in cateva carti si articole de specialitate. Despre viata sa din perioada postbelica nu se publicase pana acum practic nimic.
Sper ca aceasta lucrare - care apare la centenarul nasterii pilotului - sa reprezinte o contributie la istoria aripilor romanesti si la istoria secolului XX, iar generalul, un model demn de urmat pentru aviatorii romani de azi si de maine.  (Daniel Focşa)


Din Cuprins:

◊ Tehnician la I.A.R. Brasov. Primele zboruri. Accidentul cu Voivozeanu. Brevetat pilot militar
◊ Prima campanie: Basarabia-Odessa. Primele lupte aeriene, primele victorii
◊ Campania Stalingradului. Drama de pe Karpovka
◊ In Flotila Udet, la Pavlograd si Kramatorskaia
◊ La Mariupol. Ranit in lupta aeriana
◊ Impotriva americanilor. Intoarcerea armelor. August 1944. Impotriva germanilor
◊ Bilantul unui as al aviatiei romane de vanatoare. Victorii aeriene. Decoratii
◊ Primii ani de dupa razboi. Planuri de evaziune aeriana. Inchis la Vacaresti si Pitesti
◊ La Intreprinderea Electro-Montaj din Bucuresti. In atentia Securitatii
◊ 1958-1963. Din nou in atentia Securitatii. Ce spuneau informatorii despre Di Cesare
◊ Inainte si dupa 1989.
Incheiere

 

"Daniel Focșa (n. 1976) este (deja) unul dintre cei mai buni cunoscători ai noștri în ceea ce privește istoria aviației române, cu precădere din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. (…)
În cea mai recentă carte a sa (apărută la editura ieșeană Institutul European), istoricul (originar din Constanța, dar stabilit în București) ne face cunoștință cu căpitanul aviator Ioan Di Cesare (1916-2012), considerat (pe bună dreptate) a fi fost unul dintre cei mai talentați războinici ai acestei arme din România. Italian pe linie paternă, personajul lui Daniel Focșa a fost (mai presus de toate) un patriot român, cu un impresionant simț al datoriei, un bărbat desprins parcă din galeria acelor eroi pentru care demnitatea și curajul reprezentau valori firești. (…)
Focșa a cercetat cu precădere documente arhivistice inedite (aspect întâlnit și în precedentele sale cărți), fiind interesat și de perioada de după încheierea activității propriu-zise a eroilor săi. În cazul de față, Di Cesare a avut o relație extrem de proastă cu regimul comunist instaurat în România după 23 august 1944, dar comportamentul său a rămas la fel de demn, asemenea unui adevărat militar de carieră, plămădit din stofa marilor caractere. Viața nu i-a fost ușoară, dar a reușit să depășească toate provocările, trecând Dincolo, la o vârstă respectabilă, solitar și aristocratic. Dincolo de documentele inedite prezentate (uneori, mult prea detaliat), Daniel Focșa știe să creioneze o atmosferă ușor nostalgică, de un rafinament descriptiv discret, excelent prilej pentru orice cititor interesat de subiect să înțeleagă cât mai bine psihologia complexă a personajului analizat. O carte notabilă." (conf. univ. dr. Cristian Sandache)  


"În noua sa carte referitoare la personalitățile aviației române, istoricul Daniel Focşa prezintă (pentru prima dată în istoriografia română) cariera unui alt aviator de elită - Ioan Di Cesare -, în timpul celui de-al doilea război mondial sublocotenent și locotenent aviator în rezervă în celebrul Grup 7 vânătoare (…)
Felicitări Daniel Focșa pentru această remarcabilă contribuție la istoria aviației române!" (col. prof. univ. dr. Alesandru Duţu)


CARTEA POATE FI PROCURATĂ DE AICI, dar nu numai: 

Editura Institutul European - Iaşi:

http://www.euroinst.ro/titlu.php?id=1541

Librărie.net:

Libris.ro (cu libraria St.O. Iosif in Brasov):
http://www.libris.ro/ioan-di-cesare-un-aviator-de-elita-in-arhivele-INE978-606-24-0174-0--p1160131.html 

Carte de succes:

Pe facebook ma gasiti aici: